Fodervärd

Fodervärd till katt?

Skulle du vilja bli fodervärd? Här kommer lite information om vad som gäller. Tänk efter före, det är ingen gratiskatt, men den bästa vägen in till att starta egen uppfödning. Ett krav är att du bor max 30 minuter från Älta.

Vad betalar man?

Som fodervärd betalar man ingen köpesumma för katten. Katten bor hos dig och du står för alla de vanliga kostnaderna man har som kattägare, t.ex. mat, vaccinationer, kattsand, matskålar, klös- och klätterträd, rastgård och lite till, dessutom veterinärvård.

Jag står för försäkring och alla kostnader som rör aveln. Katten övergår i fodervärdens ägo efter att avtalet är fullföljt.

Var föds ungarna?

Att vara fodervärd till en hona från oss innebär att du blir fodervärdar till en katt som bor hos er som en del av er familj. Hon får vanligtvis 1-2 kullar som föds och växer upp hemma hos dig. Det blir en hel del ansvar i samband med förlossning/vakande inför förlossning och första dagarna efteråt. Men det bästa är att det är en fantastisk upplevelse att följa dessa små i deras utveckling under livets första 13-14 veckor!

Jag är självklart mycket engagerad i kullen själv, är med vid förlossning om det är möjligt och hälsar på/fotar dem med jämna mellanrum under deras uppväxt. Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med besökare (självklart inte om det är pandemi). När honan fått avtalade kullar så övergår katten i din ägo.

Urvalet av fodervärdar är jag noga med så det är väldigt viktigt för oss att personkemin stämmer och att vi har samma värderingar vad gäller katthållning och förhållningssätt till djuren.

Går det att ångra sig?

Precis som när du köper en egen katt så är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte om att jag står som ägare – den kommer att se dig som sin husse eller matte. Ta inte en foderkatt ”på prov” eller för att få en ”billigare” katt, utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än vid ett kattköp. Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse.

En avelskatt har ett högt värde i pengar i vår avel. Det är viktigt att du förstår att det inte är en gratiskatt! Om du inte är säker att detta är något som du verkligen vill och kan ställa upp på, med all den tid det kommer att ta, och allt jobb det innebär (efter det att vi har gått igenom avtalet ordentligt), då är mitt råd att du låter bli. Bra kommunikation/samarbete med varandra är en förutsättning för att detta skall lyckas. Och framför allt att katten har det bästa tänkbara hemmet! Om du är sugen på att starta uppfödning i framtiden finns det ingen bättre väg att gå än via att vara fodervärd.

Intresserad? Skicka ett mejl till anna.stq.wright@gmail.com