Hur stödmatar man en kattunge?

I vår KAT-kull föddes 7 ungar. De vägde mellan 72-93 gram och behövde stödmatas. En av ungarna ville inte suga – hur vi än försökte och den ungen fick tyvärr somna in.

När en katt får många ungar och de väger under 100 gram rekommenderar jag att man stödmatar de minsta. I denna kull stödmatade vi alla, men det visade sig snabbt att endast två ungar hamnade efter och vi valde att lägga vår energi på dem. De andra har ökat 10-15 gram per dag – alltså helt normalt.

Kitten Lady visar hur man stödmatar med spruta

Börja mata med spruta

Vi har använt Royal Canins Babycat Milk, vilket ungarna tyckte om.

Viktigt att sterilisera utrustningen innan. Vi har kokat flaskor, nappar och sprutor. Självklart viktigt att ha rena händer!

Vi började med att mata via spruta för att kunna se exakt hur mycket vi fick i dem. Doseringssprutor finns på apoteket och vi fick dem gratis. I Royal Canins Babycat ingår både flaska och napp, men nappen fungerade tyvärr inte på doseringssprutan så vi köpte Trixies kit för valpar och kattungar istället. Där är nappen mindre och av silikon. När ungarna var små var vi tvungna att knyta fast nappen med tandtråd (utan smak!), eftersom de inte ville snutta annars. De ville bara snutta när nappen var helt mjuk. På Youtube finns massor med videos hur man stödmatar med spruta. Royal Canins flaska har kommit till användning ändå, eftersom vi har mixat ersättningen i den. Den är enkel att få i ersättningen i och har även termosfunktion så att man inte bränner sig.

Flaska när de blir äldre

När ungarna blev två veckor hade de blivit mer än tre gånger större än vid födseln och behöver även mer mat. Då valde vi att mata ur flaska istället – den ingår i Trixies kit.

Så här stödmatar man en kattunge

  • Kolla så att ersättningen inte är för varm! Häll ett par droppar på insidan av anledningen. Tänk på att kattungen har högre temperatur än oss, så den behöver inte vara helt ljummen, men du får inte bränna dig.
  • Ta upp kattungen och lägg den i en handduk på mage i ditt knä. Försök efterlikna hur den ligger hos mamman. Jag har virat in kattungen i en handduk så är det enklare att hålla den.
  • Stoppa in nappen i munnen – är kattungen frisk så börjar den snutta ganska så direkt. Du håller ett grepp runt halsen så känner du när den sväljer.
  • När kattungen släpper nappen och så är den oftast klar. Den kan skaka lite på huvudet.

Hur ofta stödmatar man?
Har kattungen ingen mamma ska man stödmata varannan timme dygnet runt. Vi som har haft en mamma har valt att mata ungen på förmiddagen och på eftermiddag/kväll varannan timme. Detta för att ungen även i fortsättningen ska vilja ha mat från mamman och inte hellre väljer flaskan.

Kom ihåg mamma katt
Mamma katt är det viktigaste vi har. Vi har givit henne Royal Canin Babycat Instinctive och torrfoder. Vi har även låtit ha henne fri tillgång till Mjaus mousse med kalkon. Annars är hon ganska så kinkig med maten. Vi har också kontrollerat juvret så att hon inte får mjölkstockning.

Att stödmata en kattunge är såklart tidskrävande och nervöst – men väldigt, väldigt mysig. Vår lille Kit-Kat kommer direkt man sätter sig vid lådan och när han var två veckor började han spinna. Han kommer att vara svårsåld…

*Det här setet från Trixie kommer jag att köpa till nästa kull

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *